Så förbereder du båten inför vintern

Att förbereda båten inför vintern kan kännas som ett stort projekt, men med rätt förberedelser och omsorg kommer din båt att vara redo att möta våren i bästa möjliga skick. 

När båtsäsongen närmar sig sitt slut och vintern står för dörren är det viktigt att förbereda din båt för kalla dagar och nätter. En väl förberedd båt kommer inte bara att klara vintern bättre, utan kommer också att vara redo för en ny säsong när våren kommer. Här går vi igenom steg för steg hur du bäst förbereder din båt inför vintern.

Skydda mot fukt och mögel

När temperaturen sjunker och luftfuktigheten ökar under vintermånaderna, blir båten särskilt sårbar för fukt och mögel. Dessa kan inte bara skada båtens inredning och ytor, utan också skapa en ohälsosam miljö ombord. Det är därför av yttersta vikt att vidta åtgärder för att skydda din båt från dessa ovälkomna gäster. Fukt och mögel är båtens största fiender under vintermånaderna. För att förhindra skador:

 • Ventilation: Se till att båten är väl ventilerad. Öppna luckor och fönster regelbundet för att släppa ut fukt.
 • Avfuktare: Använd en avfuktare eller fuktabsorbenter för att hålla luftfuktigheten nere.
 • Rengöring: Rengör båten noggrant innan du stänger den för vintern. Matrester och smuts kan locka till sig skadedjur och orsaka mögel.

Motorvård och bränslesystem

Under båtsäsongen arbetar båtens motor hårt för att ge dig och dina passagerare en smidig och njutbar upplevelse på vattnet. Men när båtsäsongen är över och kylan börjar krypa på, är det viktigt att ge motorn den vård den förtjänar. En väl underhållen motor kommer inte bara att förlänga dess livslängd, utan också säkerställa att den är redo att starta utan problem när en ny säsong börjar. Motorn är hjärtat i din båt och behöver särskild uppmärksamhet inför vintern:

 • Oljebyte: Byt olja och oljefilter för att förhindra korrosion.
 • Bränslestabilisator: Tillsätt en bränslestabilisator i tanken för att förhindra att bränslet bryts ner under vintern.
 • Batteri: Koppla ur batteriet och förvara det på en torr och sval plats. Ladda det regelbundet under vintern.

Skydda mot kyla

Vinterns kalla temperaturer och dess oförutsägbara väder kan vara skadliga för din båt om den inte är ordentligt förberedd. Isbildning, snötyngd och frost kan orsaka allvarliga skador på båtens struktur och inre system. Därför är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder för att säkerställa att din båt överlever vintermånaderna utan problem. Här är några steg du kan följa för att skydda din båt mot kylan:

 • Täck över båten: Använd ett vintertäcke eller presenning för att skydda båten från snö och is.
 • Frostskydd: Töm vattensystemet och fyll på med frostskyddsvätska för att förhindra att rören spricker.
 • Uppvärmd förvaring: Om möjligt, förvara båten i en uppvärmd lokal eller garage.

Kontrollera utrustning och tillbehör

Efter en lång säsong på vattnet kan din båts utrustning och tillbehör ha utsatts för slitage, saltvatten och andra påfrestningar. Det är därför viktigt att noggrant granska och underhålla all utrustning innan båten ställs undan för vintern. Genom att se till att allt är i toppskick kan du undvika oväntade överraskningar och kostsamma reparationer när det är dags att sjösätta båten igen. Se till att all utrustning är i gott skick inför nästa säsong:

 • Livvästar och säkerhetsutrustning: Kontrollera att all säkerhetsutrustning är i gott skick. Förvara dem torrt och svalt.
 • Tauverk och förtöjning: Kontrollera rep och linor för slitage. Rengör och förvara dem torrt.
 • Elektronik: Kontrollera att all elektronik fungerar som den ska. Ta ur batterier ur handburna enheter för att förhindra läckage.